Снимка: БулфотоОмбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание

...
Снимка: БулфотоОмбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание
Коментари Харесай

Омбудсманът към Караянчева: Осигурете пълноценен достъп на медиите в парламента

Снимка: Булфото

Омбудсманът доцент Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в което предлага да се ревизира решението, регламентиращо работата на парламентарните публицисти в постройката на Партийния дом.

Повод за това е сигнал до Ковачева от Глобалната мрежа за медийна независимост (MFRR) - съдружие, в което членуват редица интернационалните авторитетни журналистически организации като European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT). В него е изразено мощно терзание и противоречие с новите правила и ред, по които българските публицисти би трябвало да работят в Народното събрание, написа

" Журналистите могат само да следят парламентарните процедури на ефирен екран ", означават от организацията и допълват, че репортерите могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри единствено на особено свикани конференции или отвън постройката.

Омбудсманът осведоми и за свои срещи с кореспонденти, в които те споделят за компликациите при новата система на работа и за невъзможността да упражняват качествено, свободно и пълноценно своята специалност. Причината е, че са изолирани в приземието, а достъпът до народните представители е усложнен и изцяло следен.

Ковачева предлага да се провежда среща с представители на медиите, на която да бъде открит точният баланс, който да обезпечи спокойната работа на народните представители, само че и тази на медиите.

" Намирането на вярното решение е поръчител за спазването на един от главните правила на правовата страна - обезпечаване на среда, в която свободата на словото е извадена пред скоби ", написа доцент Ковачева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР